Henrik Rydström. Foto: Magnus Ekeros / Sveriges Radio
Henrik Rydström. Foto: Magnus Ekeros/Sveriges Radio

Rydström om sitt nya jobb i Kalmar FF

8:21 min

Henrik Rydström blir assisterande tränare i Kalmar FF. P4 Kalmars Janne Rindstig har intervjuat honom om den nya rollen.

– Jag gillar att vara nära A-laget väldigt mycket, så ju närmare jag kan vara det desto bättre, säger Henrik Rydström till P4 Kalmar.

Hur stort steg är det här för dig?

– Jag är en bekvämlighetssökande typ, som inte vill ha förändringar i vardagen, eftersom jag vill veta vad som förväntas varje dag. Det här betyder att jag inte vet det, så det blir en stor förändring. Samtidigt har jag nytta av att jag har jobbat som tränare och ledare på en "lägre" nivå, som vi kan kalla det. Det gör att jag känner mig ganska trygg i att gå in i den här rollen.

Är målet att ta över och bli huvudtränare?

– Bland annat. Men det finns också planer på att bli FN:s generalsekreterare.

Vilket är troligast?

– FN:s generalsekreterare, skrattar Rydström.

– Jag vill vara där jag trivs och jobba med det som känns roligast att göra. Det finns så mycket potential i den här truppen och i organisationen, så det känns bra att vara en del av det.

Hur stor skillnad är det på att vara huvudtränare och assisterande? Är ni något så när jämnbördiga?

– Nej det är vi inte. Det beror väldigt mycket på vem som är huvudtränare. Hade Nanne Bergstrand varit huvudtränare så hade jag nog inte valt att bli assisterande. Han var väldigt mycket sin egen hela tiden. Peter (Swärdh) har haft Jens (Nilsson) här hela tiden och jag har sett hur deras samarbeta har varit. Peter Swärdh har varit tydlig med att det ska vara ett team där vi alltid jobbar ihop. Sedan kommer han alltid vara den som bär hundhuvudet lite mer än oss andra, men också njuta lite mer när det går bra.

Fråga

Rydström om att bli tränare för sina kompisar:

"Jag hade själv tyckt att det var konstigt om en assisterande var en polare. Nu är det några av spelarna som jag är kompis med. Det gäller att distansiera sig lite, så jag får väl säga upp bekantskapen rätt snart."

Rydström om skillnaden mellan A-laget och U19:

"U19 i Kalmar FF är väldigt seniorlikt och elitaktigt. Det har påmint väldigt mycket om den miljö jag är van vid."

Rydström om vad han kan bidra med:

"Initialt handlar det om att skapa en tydlighet och att bidra med en identitet. Det är något som har försvunnit under en tid, av olika anledningar. Där tror jag att jag kan bidra en hel del."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista