Stortrapp. Foto: Balint Halpern/David Kjaer /Nordens Ark
Foto: Balint Halpern/David Kjaer /Nordens Ark

Okänd försökte lura fågelskådare

"Vi måste vara misstänksamma"
3:52 min

Någon har försökt lura Sveriges fågelskådare med falska bilder. Men fågelskådare är inte särskilt lättlurade – och bluffen upptäcktes snabbt.

Håkan Johansson är ordförande i fågelskådarföreningen Club 300. Han berättar hur de falska meddelandena började komma för ett par veckor sedan:

– Det började med att vissa kända skådarprofiler fick sms där någon påstått sig har sett en sällsynt fågel.

Bilder på strömand, rävsparv, stortrapp, blåskata och tornuggla dök upp. Men ornitologer är inte särskilt lättlurade.

– Det ligger i sakens natur att när vi ser en fågel måste vi artbestämma den och då måste vi vara misstänksamma, säger Håkan Johansson.

När bilden på den sällsynta strömanden kom googlade man den och insåg snabbt att den var falsk. Att man kunde avslöja bilden på rävsparven i Falsterbo berodde inte på att man kunde upptäcka att bilden var falsk, däremot sken solen när bilden togs och det gjorde den definitivt inte i södra Skåne den dagen som rävsparven skulle synts till, tvärtom var det dimma.

Att bli utsatta för aprilskämt har hänt förut men det har inte varit något i den här kalibern. Och att den eller de som nu utsätter ornitologerna för det här definitivt själva är kunniga fågelskådare är inget Håkan Johansson tvivlar på:

– Ja för annars har man inte den kunskapen om arter och vem man ska kontakta och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".