Ritning över koggen och koggen i ett vattenbad. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Bossholmskoggen i Oskarshamn är Sveriges äldsta vrak. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Sveriges äldsta vrak ska visas på utställning

P4 Kalmars Peter Bressler hälsade på i ladan där koggen förvaras
3:15 min

Dold i en röd lada på Fredriksbergs herrgård ligger Sveriges äldsta vrak, Bossholmskoggen, som nu kommer att få en stor plats i en vandringsutställning i Östersjöländerna om vrakfynd.

De svarta ladugårdsdörrarna knirkar och är svåra att få upp när P4 Kalmar besöker förvaringsplatsen för vraket. Det har legat i ladan i en gigantisk stor vattentank sedan mitten av 80-talet, när det bärgades vid ön Bossholmen. Troligen var det lastat med havre och vete när det strandade vid hamnanläggningen på ön.

– Vraket är värt att ta reda. Det är synd att man inte tagit reda på det tidigare, säger Burre Hellman från Sjöfartsföreningen i Oskarshamn.

När vraket kontrollerades för ett år sedan var alla delarna i god kondition i den 50 000 liter stora vattentanken.

Det är inte lätt att se delarna där de ligger i vattnet. De flesta har fått en rödaktig färg genom åren som gått.

Tanken är att visa Bossholmskoggen på en vandringsutställning som ska visas i södra Sverige, Tyskland, Polen, Litauen och Danmark om några år.

– Det känns som att vraket är på väg att komma i mål när det kommer att visas upp på en kommande utställning, säger Thomas Gren från Sjöfartsföreningen.

Vraket ingår i projektet Sydostpassagen som är en satsning kring besöksmål och aktiviteter kring vrakfynden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".