Mjölkkronan och mjölkbonden Anders Bäckmark i Hallingeberg. Foto:Johanna Lindblad Ahl/Sveriges RadioMjölkkronan och mjölkbonden Anders Bäckmark i Hallingeberg. Foto:Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Mjölkbonden Anders Bäckmark i Hallingeberg ska sluta, extra pengar är bra men inte tillräckligt. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Mjölkkronan en framgång – men hjälper inte bönderna i långa loppet

1:29 min

Kampanjen mjölkkronan har hittills varit ganska framgångsrik, men kommer inte rädda mjölkbönderna.


I slutet av september startades kampanjen av Ica och LRF gemensamt där kunderna under sex månader kan betala en krona mer per liter mjölk. Även Axfood som driver bland annat Willys-butikerna har en liknande kampanj.

När P4 Kalmar besöker Ica Maxi i Västervik är det flera som inte kände till kampanjen, men som inte ser några problem med att ge en extra krona för mjölken.

Mjölkkronan-kampanjen gäller all enlitersmjölk från Arla. Innan den drog igång räknade man med att på de sex månader som den pågår - kommer 100 miljoner kronor komma bönderna till del. Och alla pengar är välkomna säger Anders Bäckmark som är mjölkbonde i Hallingeberg.

– Alla ören är välkomna, för det är krisläge för oss mjölkbönder.

På Ica Maxi i Västervik har man också valt att också lägga på en krona per 1-litersförpackning från Emåmejeriet.

Hittills har man sålt 55 000 liter och dragit in samma summa pengar. Katharina Arvidsson driver butiken säger att det varit övervägande positiva vibbar från kunderna.

– Jag tror att de flesta ser väldigt positivt på att vi har en inhemsk matproduktion. Därför tycker man det är viktigt att värna den.

Men i realiteten handlar det om bara drygt 7 öre mer per liter till bönderna, eller 25 000 kronor till den genomsnittlige mjölkbonden,  eftersom en stor del av mjölken som produceras går till andra typer av mejeriprodukter.

Därför är kampanjen visserligen ett tillskott, men inte nog. Det är de flesta bönder överens om. Det behövs mer långsiktiga lösningar.

Antalet mjölkbönder fortsätter minska stadigt. På tio år har det halverats till runt 4200 och det sägs att det handlar om fem i veckan som lägger av.

Mjölkbonden Anders Bäckmark i Hallingeberg är inget undantag. har också han efter 40 år beslutat sig för att sluta.

– Jag har hållit på som mjölkbonde allt sedan 1975. Så jag har tröttnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista