På en bild som Tino Åberg tog innan snön kom visar tydligt var vattennivån brukar vara i sjön.
På en bild som Tino Åberg tog innan snön kom visar tydligt var vattennivån brukar vara i sjön. Foto: Tino Åberg

Nytt möte om Yxern efter miljölarm

1:23 min

Debatten om läget för Kalmar läns största sjö Yxern fortsatte i dag, när frågan diskuterades på ett möte i Frödinge.

Under många år har kritiken mot vattenkraften vid sjön varit kraftfull då den innebär att vattennivån i sjön varierar kraftigt och delar av sjön försvunnit under åren.

Tino Åberg som bor vid Yxern är med på mötet, och han hoppas att man äntligen ska börja närma sig en lösning:

– Pratat har vi gjort i snart 70 år utan att vi kommit en meter längre. Så jag hoppas att vi ska komma framåt. Nu har vi expertisen på plats också som kan hjälpa oss att reda ut vissa begrepp.

Det har varit och är heta känslor när det gäller Yxern. De som bor vid sjön tycker att ägarna Tekniska verken i Linköping är ovilliga att göra något åt problemen som deras kraftverk skapar.

Tekniska verken å sin sida hänvisar till den gamla vattendomen som bestämmer hur mycket vatten som ska tas från sjön. Innan den ändras måste de följa den

Precis som de boende och kommunerna säger de att de vill sjöns bästa. Mile Elezs som är teknisk chef på Tekniska verken hoppas på att man ska hitta en framkomlig väg:

– Jag hoppas det blir en konstruktiv diskussion om hur vi kan gå vidare med frågan kring regleringen av sjön Yxern.

Ett 50-tal personer är med på det här mötet. En av dem, Tomas Petersson, är både kommunalråd i Vimmerby och aktiv i fisket i sjön Yxern. Han säger att frågan om vattenregleringen var uppe redan på 1950-talet. Men att inget hänt.

– Så det skulle skett för länge, länge sedan det här. Det är hög tid att det sker något, snabbt som bara den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista