Entré och Annette Andersson, kommundirektör Kalmar. Foto: David Baujard/Sveriges Radio.
Annette Andersson är kommundirektör i Kalmar. Foto: Nick Näslund och David Baujard/Sveriges Radio

150 nyanlända flyktingar kommer till Kalmar i dag

1:11 min

150 nyanlända flyktingar kommer i dag till Kalmar Kommun med tre bussar från Skåne. De flesta ska vara barnfamiljer och de kommer bo i det gamla Lattjolands lokaler.

Det blir ett tillfälligt boende i gamla Lattjoland där de nyanlända får stanna i två veckor i väntan på att placeras på ett asylboende.

– Vi vet att många har bott betydligt längre än 14 dagar men vi har fått en uppgift från Migrationsverket att klara av den tiden, säger Annette Andersson, kommundirektör i Kalmar kommun.

Kommunen säger att man nu går ut med platsen för att det har uppstått så många rykten om den.

Tidigare i veckan ville Kalmar kommun inte säga var boendet skulle ligga på grund av säkerhetsskäl och den senaste tidens bränder på asylboenden. Därför kommer det finnas bevakning på platsen dygnet runt.

Från i måndags har det funnits bemanning i lokalen och det är kommunen själva som sökt upp fastighetsägaren Växer fastigheter, enligt Annette Andersson, kommundirektör.

Baracker med duschar och toaletter kommer finnas utanför och det kommer finnas ett lekrum för barnen.

– Vi började sätta igång en arbetsstab tre, fyra dagar innan vi fick bekräftelsen så att trots rätt så kort varsel så har vi kontroll på läget, säger Annette Andersson.

– Men hade vi vetat om att det skulle komma så många barnfamiljer så hade vi kunnat anpassa mer efter det. Det visste vi så sent som igår kväll, fortsätter hon.

Två från kommunen kommer finnas på plats dygnet runt och Röda korset har frivilliga där på dagtid.

Det är oklart om fler än dem 150 kommer att tas emot men i teorin så kan den här lokalen rymma så många, säger kommunen.

Tidigare har Kalmar kommun anmält till Migrationsverket att man kan ta emot upp till 300 nyanlända med bara 48 timmars förvarning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista