Så ser järnvägen i Kalmar län ut i framtiden

1:11 min

Tågen på Stångådals och Tjustbanan kan fortsätta rulla i många år. Det var beskedet vid ett möte i Västervik i dag där infrastrukturminister Anna Johansson (S) var på plats.

Vid mötet lovade Trafikverket att satsa 60 miljoner kronor på upprustningar i Kalmar län. Men något löfte om statliga pengar kom inte från infrastrukturministern och socialdemokraten Anna Johansson, som sa att det inte bara är här i länet som behoven är stora.

– Det här är ett problem vi ser på många håll i Sverige. På en del håll handlar det om att man slår i kapacitetstaket, på en del håll handlar det om att man blivit endprioriterade för att man har ganska lite trafik. Men totalt sett håller järnvägsnätet i Sverige för dålig kvalitet.

Det är många län som vill ha pengar till sina järnvägar och hur de pengar som finns kommer att fördelas får vi veta 2018 då regeringens infrastruktursatsningar ska presenteras.

Vi vet redan att en del blir en snabbjärnväg som passerar Linköping, och i samband med den satsningen är det många som vill ha en del av kakan. Centerpartiet i Kalmar län hoppas till exempel på att få en mångmiljardsatsning så vi får snabba förbindelser till Linköping.

Socialdemokraten Ulf Nilsson, som är ordförande i trafikutskottet i Kalmar län, hoppas visserligen också på nya satsningar men tycker att det är onödigt att gapa över för mycket:

– Vi är nöjda att få det här beskedet idag från Trafikverket och jobbar vidare med ytterligare investeringar för att förbättra utbudet, men man ska inte ta i mer än man kan ha realism i.