Rotary tar krafttag – hjälper nyanlända akademiker få jobb

1:36 min

Rotarys idé med att få fram yrkesmentorer kom under våren 2015. Nu har projektet dragit igång i Oskarshamn på riktigt.

– Då tänkte på vad som är vår styrka. Då är det just yrkesnätverket. Vår erfarenhet, kompetens och nätverk. Då kan vi bidra med att öppna dörrar, säger Eva Hjälmered, projektsamordnare.

För att hitta nyanlända som läst på högskola/universitet eller någon annan form av yrkesutbildning så har man ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen, SFI (utbildningen Svenska för invandrare), etableringsvägledare och Svenska kyrkans språkcafé.

– Från Arbetsförmedlingen ringde de och var väldigt tacksamma. Vi gör vår del och så hoppas vi att andra kan göra sin del.

Vad gör man som yrkesmentor?

– Man ska träffas minst tre tillfällen fram till sommaren. Vi vill gärna att mentorerna tar med på olika aktiviteter.

Alla som är intresserade av det här är välkomna. Hittills har man samlat ihop 25 personer. Dessa är medlemmar i Rotary. En som vill ställa upp och vara yrkesmentor är Jenny Rees på SKB, Svensk kärnbränslehantering, i Oskarshamn.

– Jag tycker att det här ska bli jättespännande, så jag räckte upp handen direkt. Jag ska ta med personen, visa min arbetsplats, berätta vad jag jobbar med och bjuda på så mycket som möjligt. Det kan ju vara så att den jag har inte får jobb hos oss, utan jag kanske öppnar en dörr hos någon annan i mitt nätverk.

Waseem Ftayeh är utbildad farmaceut och kom till Sverige från Syrien för snart ett och ett halv år sedan. Han är arbetslös och hoppas på att bli matchad med en mentor.  Han har i nuläget praktik på ett apotek, men tror inte att han kommer få en anställning. Waseem berättar att han skickat 20 mail till företag i Oskarshamn den senaste tiden. Han har dock inte fått ett enda svar tillbaka. Han säger att en riktig anställning nog först kommer dyka upp när han kommit längre med svenskan. Sedan fyra månader tillbaka läser han på SFI (undervisningen svenska för invandrare).

I centrala Oskarshamn anordnades på onsdagskvällen den första "mingelträffen" med intresserade mentorer och nyanlända på plats.

– Det gick över förväntan tycker jag. Vi var 17 mentorer och 23 adepter. Det var 14 olika nationaliteter på plats och vi lyckades få ihop 11 matchningar, säger Eva Hjälmered, projektledare.

En matchning innebär alltså att man hittar kompetensen som eftersöks bland de nyanlända. På träffen fanns det mentorer inom allt från inredningsdesign, bank, ingenjör, kommunikation med mera. Waseem var inte en av dem som fick en mentor på onsdagskvällen, men fick en bra kontakt inom området han utbildat sig inom, som förhoppningsvis kan leda till något bra.  

Eva, hur går ni vidare nu?

– Nu har jag sammanställt vilka mentor/adeptpar vi har hittat, vilka mentorer vi har kvar och vilka som inte hittat någon mentor ännu. Det här också för att Arbetsförmedlingen och SFI med flera kan se vilka resurser som finns.