Churros. Foto: Albert Håkansson
Churros. Foto: Albert Håkansson

Recept: Churros

Calle Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 12/11 2015

Detta spanska bakverk har egentligen ett dunkelt förflutet. Det återfinns i flera latinamerikanska länder, men kan komma ända från Kina, varifrån portugisiska sjömän tog med sig dem till södra Europa på sina turer till Orienten. Ät churros till kaffet, som efterrätt eller som i delar av Spanien: till frukost. Kanske inte hela kostcirkeln, men så gott och lätt att göra.

Till 4-6 portioner.

Du behöver:

1 ¼ dl vatten

1 ¼ dl mjölk, 3%

110 g smör

en nypa salt

2 msk strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

3 ägg

rapsolja att fritera i

kanel, strösocker och vaniljsocker att rulla i

Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker. Tillsätt mjölet och rör kraftigt med en slev tills du har format en degboll i kastrullen.

Lägg över degen i en bunke och vispa degen med degkrokar på elvispen, så att temperaturen sjunker.

Knäck ner ett ägg i taget och rör till en slät smet.

Fyll smeten i en spritspåse med en stor stjärnformad tyll (den lilla spetsen).

Värm ca 5 cm olja i en tjockbottnad kastrull till 180°. Kolla med en brödbit om du inte har en termometer: oljan är lagom varm när en bit vitt bröd blir gyllenbrunt på en minut.

Häll under tiden upp strösocker, kanel och vaniljsocker på en stor tallrik.

Spritsa ner decimeterlånga bitar av smeten direkt i oljan och fritera i någon minut, tills de är gyllenbruna på båda sidor. Fritera inte fler åt gången än att de kan simma fritt. Ta upp med hålslev och rulla i kanelsockret.

Fritera nästa omgång på samma sätt. Är dem nyfriterade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".