"Västerviksvärdar" ska integrera nyanlända flyktingar

1:42 min

Efter årsskiftet kan du som bor i Västerviks kommun vara del av ett projekt som kallas "Västerviksvärdar". Kommunfullmäktige har agerat testgrupp med stort intresse.

I maj klubbades ett integrationsprojekt i Västerviks kommunfullmäktige.

För en månad sedan startade Elisabet Sjöstrand, integrationsstrateg på Västerviks kommun, ett projekt för integration med kommunfullmäktiges godkännande.

– De nya utrikesfödda kommuninvånarna som vi får till oss är tillgångar som vi behöver i vår kommun, säger Elisabet Sjöstrand. Och hon frågar sig hur kommunen bäst gör för att öppna dörren till arbetsliv och samhällsliv för att de ska få en plats hos oss.

Redan efter en kort tid ser Elisabet att föreningslivet visar en positiv inställning till projektet och nu ska en ny satsning göras, som är i sitt första skede.

Det handlar om ett projekt vid namn "Västerviksvärdar" som drar igång efter årsskiftet och innebär att skapa möten på individplan, alltså där invånare nya som gamla, ska ställa upp som värdar för att integrera nyanlända personer i kommunen. 

– Ett viktigt syfte i de här mötena är givetvis att få öva språket men också få del av den svenska kulturen och "knäcka koder". Men det blir ju ett utbyte på andra hållet också. Att man som svensk får lära känna en person från ett annat land, säger Elisabet.

Projektet "Västerviksvärdar" har redan testprovats i kommunfullmäktige med goda resultat, enligt Elisabet.

– Jag tror inte det är några bekymmer att få engagerade personer, det finns redan. Men det gäller att de får kanalisera sitt engagemang och där ska vi hjälpa till. 

Vad säger kommunfullmäktige så långt om "Västerviksvärdar"?

De tycker det är jättespännande. Jag har fått många anmälningar från alla partier i stort sett och det här är privata initiativ, alltså helt frivilligt.

Den tionde december hålls ett möte där allmänheten är inbjuden för få information för att bli "Västerviksvärd" inför nästa år.