Arena Oskarshamn får solceller på taket

1:30 min

64 solcellspaneler på taket ska göra Arena Oskarshamn mer energieffektivt. Totalt ska 100 kvadratmeter täckas.

Oskarshamn Energi ska sätta upp solpaneler på delar av taket till Arena Oskarshamn. Det är en komplex anläggning där ishall som behöver kyla ligger vägg i vägg med äventyrsbadet som behöver mycket värme. Några meter bort ligger konstgräsplanen som ena halvåret kräver värme för att vara mjuk och andra halvåret kyla när den blir bandybana.

För att inte energikostnaderna ska bli högre än nödvändigt har det från början satsats på olika energieffektiva lösningar.

– Vi skickar värmen från en del av anläggningen till en annan och använder värmepumpsteknik i stor skala, säger anläggningschef Olof Eriksson.

Utan de lösningar som finns skulle kostnaderna för uppvärmning och nerkylning vara upp till 1,5 miljoner kronor högre per år, enligt Eriksson.

Satsningen på solceller är nästa steg, men trots att drygt 100 kvadratmeter kommer att täckas förväntas det bara ge 17 000 kilowattimmar per år. Det är knappt vad som går åt i en normalstor villa, men planer finns på fler paneler om det slår väl ut säger Olof Eriksson:

– Vi börjar i den här skalan och sedan får vi se om vi ska expandera.

Arena Oskarshamn är en stor anläggning men det har inte varit enkelt att hitta rätt placering för solcellerna.

– Den är en svår byggnad med många skuggsidor. Vi har valt ett lågt tak som ligger mot idrottsparken och där solcellerna syns, i hopp om att många besökare ska komma med frågor kring vårt miljöarbete, säger Olof Eriksson.