Ytterligare 150 flyktingar på väg till akut boende i Kalmar

1:19 min

På måndag beräknas det komma omkring 150 nya flyktingar till det tillfälliga boendet i Kalmar. Även de ska bo i lokalen där Lattjoland tidigare höll till.

Boendet på Wismarsvägen är ett av de så kallade evakueringsplatserna runtom i landet. Det är dit flyktingar får komma i ett första skede, innan de sedan flyttar in på ett asylboende.

Det i Kalmar är det första i Kalmar län – och nu öppnar ett i Emmaboda också. Där ska man ta emot 60 asylsökande under tiden 24 november 2015 till 31 januari 2016.

På fredagen lämnade också de flyktingar som anlände till Kalmar och Lattjoland i onsdags – det vill säga bara två dagar efter att de kommit. Migrationsverket hade hittat asylboende där de kunde flytta in och på eftermiddagen avgick bussarna från Kalmar.

Kommundirektör Annette Andersson berättar för P4 Kalmar att man nu är mer förberedda om det blir en hel del barnfamiljer den här gången också:

– När de kom i onsdags visste vi inte att det var så mycket barn. Nu har vi riggat för det.

Volontärer har hjälpt till på plats. Bland annat personer från Röda korset och Lions.

– Vi hade inte klarat det här utan frivilligverksamhet, säger Annette Andersson.

Migrationsverket har ett mål att slussa vidare flyktingarna till asylboende inom fem dagar efter ankomsten till det tillfälliga akuta boendet.

Evakueringsplatserna drivs av den kommun som de ligger i, men det är Migrationsverket som står för boende-, mat- och personalkostnader.