Kotaiba Kholi är kurator på Hultsfreds gymnasium. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kotaiba Kholi är kurator på Hultsfreds gymnasium. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Gymnasiet i Hultsfred ska bli tryggare

Kuratorn: Vi vill skapa en "vi-känsla"
1:16 min

Hultsfreds gymnasium satsar nu på att svetsa samman eleverna i skolan. Efter ett stort bråk för några veckor sedan, då folk utifrån kom in på skolan och började slåss, beslutade man sig för att agera.

– Vi vill skapa en trygg miljö i vår skola, vi vill skapa en "vi-känsla" som kan få våra elever till bättre förståelse för andra, säger Kotaiba Kholi som är kurator på skolan.

Bråket på gymnasiet för ett par veckor sedan handlade inte om rasism, eller om något "vi mot dem". Ändå skapade det otrygghet och därför satsar man nu på just trygghet och sammanhållning.

Det handlar bland annat om att ha färre ingångar öppna så man kan hålla koll på vilka som kommer till skolan. Dessutom kommer det finnas fler vuxna i korridorerna. Men framför allt vill skolan alltså skaffa en "vi-känsla".

Därför ska nya elever få en äldre elev som fadder. Man ska ha så kallad after work, där elever och lärare träffas och dricker arabiskt kaffe.

Man satsar också på ambassadörer, bland annat. Allt för att svetsa samman eleverna och för att nya och gamla elever ska lära känna varandra och lära av varandra.

– Om en ny elev får träffa en fadder kan det skapa en relation som kan leda till förståelse, och ett förtroende för det nya samhället som man befinner sig i. Det är en win-win-situation. Båda vinner på det, säger Kotaiba Kholi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".