Saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta. Foto: Albert Håkansson
Saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta. Foto: Albert Håkansson

Recept: Saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta

Recept: Så gör du Calle Tribergs skaldjursgryta
4:34 min

Calle Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 16/11 2015.

I väntan på advent bjuder Calle på en lättlagad fisk- och skaldjursgryta. Här har han valt fryst lax och torsk i portionsbitar samt färdigskalade frysta räkor, allt för att det ska vara enkelt att lyckas. Servera gärna med en klick snabb aioli; vitlöksmajo.

Till 6 personer.

Du behöver:

300 g lax

300 g torsk

300 g skalade räkor

½ g saffran

½ gul lök, finhackad

1 l vatten

3 msk konc skaldjursfond

1 dm purjolök, strimlad

1 litet fänkålsstånd, strimlat

en näve sockerärtor, delade

lite olja

salt, peppar

dill till dekor

Till snabb aioli:

1 dl lätt crème fraiche

1 vitlöksklyfta, finhackad

2-3 msk god majonnäs

Börja med din snabba aioli. Blanda crème fraiche, vitlök och majonnäs. Ställ svalt.

Tina fisk och räkor. Skär fisken i stora tärningar.

Fräs saffran och lök i lite olja i en tjockbottnad kastrull. Fyll på med vatten och koncentrerad fond.

Lägg ner purjolök och fänkål och koka nästan mjukt.

Fördela fisken och ös så att den är täckt av fond och grönsaker. Toppa med sockerärtor. Lägg på ett lock och dra ner värmen ordentligt. Fisken ska knappt koka. Låt stå 3-4 minuter, tills fisken precis är klar.

Fördela räkorna över, de ska inte koka då blir de sega. Smaka av med salt och peppar. Låt vila under lock någon minut.

Toppa med färsk dill och servera med en klick sås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".