Stödlinje mot extremism öppnar i dag

1:08 min

I dag startar Röda Korset en stödlinje för anhöriga och närstående som känner oro för att en person ska ansluta sig till våldsbejakande extremistiska rörelser.

Det är Mona Sahlin som har gett Röda korset i uppdrag att starta en stödtelefon för familjer och andra närstående som känner oro när personer i deras omgivning visar sympati med extrema rörelser, eller vill ansluta sig till en sådan gruppering.

Det kan både handla om högerextrema grupper, vänsterextrema grupper men också grupper som är kopplade till någon religion.

En framgångsrik verksamhet i Österrike har fungerat som förebild för jourtelefon-linjen som ska förebygga radikalisering.

Anna Carlstedt, ordförande för Röda Korset, tror att det finns ett stort behov av stödlinjen.

– En mamma som har ett barn som har eller vill ansluta sig, eller en kompis som känner någon som vill ansluta sig. Det som har hänt på sista tiden, dådet i Trollhättan, i Beirut och så förstås det i Paris. Det gör ju att det här känns mer aktuellt än någonsin.

Vad hoppas ni med stödlinjen?

– Dels att människor kommer att känna att man inte är ensam med sin oro och att det finns konkret hjälp att få.

Stödlinjen är ett pilotprojekt som ska pågå fram till juni nästa år och sedan utvärderas och det var planerat sedan länge att den skulle öppna just i dag.

Telefonen bemannas på vardagar mellan kl 09.00 och kl 15.00. Resten av tiden kan man tala in ett meddelande på en telefonsvarare. Telefonen är inte kopplad till polisen och fungerar inte som en angivarlinje. Huvudfunktionen är att ge råd och slussa vidare till berörda myndigheter.