Grannarna om handgranaten: Allvarligt

1:13 min

Grannarna i huset intill är skakade över de nya uppgifterna om att det var en handgranat som orsakade explosionen i Kalmar i helgen.

– Det är obehagligt men det bästa man kan göra är nog att ignorera det, säger Ellen Norlin som bor i trappuppgången bredvid det planerade boendet.

Hon är fast besluten att inte låta händelsen påverka hennes vardag.

På bottenvåningen, med köksfönstret innanför polisens avspärrningsband, sitter Maria Andersson och äter lunch när P4 Kalmar ringer på.

– Jag tänker att det är väldigt allvarligt. Det berör mig djupt eftersom jag själv, av medmänskliga skäl, är väldigt engagerad i den rådande flyktingfrågan.

– Jag har gjort min insats genom att låta en syriansk flyktingfamilj bo i mitt hem. De behövde mig – och jag behövde faktiskt dem, berättar Maria Andersson.

Handgranaten ska enligt uppgifter till P4 Kalmar troligen ha studsat mot ett fönster och sedan hamnat under en trätrall vid foten av en container. Därefter exploderade den. 

– Det var en container som tog den största smällen, och det är bara tur att handgranaten hamnar där den gör, säger Ulf Karlsson på Kalmarpolisen.

– Det hade kunnat få större materiella skador och människor hade kunnat komma till skada.