Eleverna på Falkenbergsskolan som övertygade politikerna om att få en säker grillplats i Oletveten i Kalmar.
Eleverna på Falkenbergsskolan som övertygade politikerna om att få en säker grillplats i Oletveten i Kalmar. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

10-åringar lyckades övertyga politiker

Olle, Albin och Ebba berättar om hur de fixade en säker grillplats
2:04 min

Det går att påverka politiker. Det vet klass 4A på Falkenbergsskolan i Kalmar som lämnade in ett medborgarförslag om säker grillplats vid badplatsen i Oletveten i Kalmar

I juni var klassen ute och upptäckte naturen i området Oletveten vid västra sjön i närheten av ambulansstationen i Kalmar.

Där såg de att det rykte på marken och att det hade tagit eld i ett träd. Efter att ha ringt brandkåren började barnen själva hjälpa till med att släcka elden.

Efter händelsen skickade klassen in ett medborgarförslag till kommunen där de föreslog att det skulle byggas en säkrare grillplats.

Servicenämnden tyckte att det var ett bra förslag och under tisdagen invigdes den nya grillplatsen med korvgrillning för både politiker och elever.

– Det var jättekul att politikerna lyssnade på oss. Det trodde vi inte när vi lämnade in förslaget, säger Ebba Rosendahl som går i klass 4A.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".