Emma Gustavsson. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Folkhälsovetaren Emma Gustavsson. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio

Experten: Vi mår bättre än vad siffrorna visar

Invånare i Kalmar län vågar säga sanningen
4:04 min

Befolkningen i Kalmar län mår sämst i Sverige, i synnerhet kvinnorna, enligt den senaste Folkhälsoenkäten. Men enligt expertis kan undersökningen tolkas på olika sätt.

– Man har frågat om den upplevda hälsan hos folk och det är ett hälsotecken att folk kan uttrycka sina känslor i ord.

Det säger Emma Gustavsson som är folkhälsovetare. Enligt henne vågar länsinvånarna vara sanningsenliga, till skillnad från alla som lever i förnekelse och inte vågar sätta ord på sitt mående.

Hon menar också att folk i Kalmar län får så bra råd och stöd för att jobba med sin hälsa. Ingen behöver vara rädd för att prata om sina tankar och känslor. Att förtiga verkligheten är annars en av hälsans stora fiender.

– Jag säger inte att detta är hela förklaringen, att den är så enkel. Det är en mängd frågor som har ställts i enkäten, säger Emma Gustavsson.

Folkhälsoenkäten är en nationell enkät från Folkhälsomyndigheten. När den undersöker folks hälsa handlar det om en rad olika faktorer, som till exempel kost, träning, stresshantering, ekonomisk situation och delaktighet i samhället och kulturlivet.

– Statistik och forskning visar att de som har bättre ekonomi och utbildning mår bättre. Samtidigt som pengarna påverkar hälsan så finns det en gräns också för detta. Vid en viss inkomstnivå blir hälsan inte längre bättre.

Frågan är då hur politikerna ska förhålla sig till resultatet i enkäten. Vad kan göras för att folks upplevda hälsa ska bli bättre?

– Kommuner, landsting och föreningsliv ska fortsätta som man gör, med att skapa förutsättningar för god hälsa. Men man bör även titta på inkomstskillnader och utbildningsnivå. De faktorerna är också viktiga i folkhälsoarbetet, säger Emma Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".