Sms-kampanj för mindre skräp i toaletten

1:15 min

Kalmarborna spolar varje år ner 84 ton skräp i toaletten. I dag, på Världstoalettdagen, skickar Kalmar Vatten ut sms till Kalmarborna med en vädjan.

– Vi tycker inte att vi har nått fram med annonser och kampanjer, utan testar att skickar sms till alla som vi kan nå i Kalmar, där vi berättar vad de får spola ner i toan, säger Jenny Holmgren som är informatör på Kalmar Vatten.

Tror du att vissa kan uppfatta det här sms:et som reklam och bli irriterade?

– Javisst kan man bli det, men man måste våga lite nytt. Det här är faktiskt ett kostsamt problem och alla får vara med och betala för de driftproblem vi får på grund av allt skräp.

Människor i Kalmar fortsätter att spola ner tamponger, kondomer, våtservetter, bomullspinnar och annat skräp i toalettstolen. Skräpet fastnar i reningsverken.

Jonas Heimdahl är arbetsledare på Kalmar vatten och har tröttnat:

– En riktigt rolig dag på jobbet kan man inte beskriva med att man sliter bort en härva av tamponger från en igensatt pump med en tång.

Skräpet kan också göra det direkt farligt för personalen på reningsverken:

– Farliga saker som injektionssprutor kan hamna i avloppet och de kan döljas av skräp som våtservetter till exempel. 

Enligt Jonas Heimdahl har det hänt att personal på reningsverk skadats av kanyler, dock har det inte hänt i Kalmar – ännu.

– Jag vill passa på att tacka de personer som uppmärksammat våra kiss- och bajsveckor och slutat att spola ner andra saker i toaletten.