Nya Linnéuniversitetet. Foto: Tengbom arkitekter
Illustration: nya Linnéuniversitetet. Foto: Tengbom arkitekter

Linnéuniversitetet får bygglov i hamnen

Kalmar kommuns samhällsbggnadsnämnd sa under onsdagen ja till bygglovet för Linnéuniversitetets nya lokaler i gästhamnen i Kalmar.

Klartecknet från samhällsbyggnadsnämnden betyder att man nu kommer dra igång storsatsningen efter årsskiftet. Det här kommer att bli det största statliga byggprojektet i Kalmar sedan Ölandsbron.

Den nya stadsdelen kommer att gå under namnet Universitetskajen och investeringarna i lokalytor ligger på omkring 1,5 miljarder kronor. Skanska kommer att bygga medan Sveafastigheter och Smebab Titan AB blir hyresvärdar.

– Vi arbetar hela tiden för att utveckla Kalmar och vill ha en stadskärna full av liv. Att alla studenter i framtiden finns mitt i staden är naturligtvis väldigt bra, inte minst för vår stadsutveckling, säger Mattias Adolfson, socialdemokrat och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Enligt planeringen ska projektet vara i hamn år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".