Landstingsfullmäktige diskuterar budget. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Landstingsfullmäktige diskuterar budget. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Likartade förslag när landstingets budget debatteras

Mild oenighet om landstingets budget
1:37 min

Det var oenigheter, men milda sådana, när landstingsfullmäktige inledde budgetsammanträdet vid Brofästet i Kalmar på onsdagen. Men än är man inte färdiga.

En budget som ska ge fortsatt plus i kassan, men som är ansvarstagande trots ansträngd ekonomi. Det var vad den rödgröna majoriteten i landstinget framhöll under landstingsfullmäktiges första dag när nu budget och plan för kommande år ska klubbas.

Men alliansen menar att budgeten inte håller och framhöll sina egna förslag. Christer Jonsson är centerpartistiskt landstingsråd.

– Hela deras budget bygger på föreställningen att de underskott som finns inom hälso- och sjukvården försvinner precis vid årskiftet. Verkligheten är att de kostnaderna som man byggt upp det här året, finns kvar nästa år. 

Christer Jonsson menar att majoriteten har en budget som i grund och botten inte håller ihop, och de vägrar erkänna det.

Men Anders Henriksson menar att den rödgröna majoritetens förslag till budget och landstingsplan för kommande år är ansvarstagande och försiktig.

– Vi behöver precis som alla andra landsting att vi inte tar på oss mer kostnader än vad vi klarar av.

Men han menar att man ändå haft överskott de senaste tio åren och att man har en bra utgångspunkt, men erkänner att de ekonomiska läget är lite kärvare.

Visst framhåller de båda blocken sina egna budgetförslag, och i år har också majoriteten valt att säga nej till i stort sett alla förslag som alliansen kommer mer, eftersom de inte anser att man har råd med dem. Men i stort är ändå blocken ganska lika i sina förslag. Man har en samsyn i stort på hur man vill att sjukvården ska bedrivas och hur finanserna ska fördelas.

Det finns ett tredje budgetförslag. Sverigedemokraternas som vill finansiera sjukvården delvis genom att stoppa flyktingmottagandet i länet.

– Inget av partierna ställer upp på de förslag som Sverigedemokraterna har. De är  omänskliga och odemokratiska, säger Anders Henriksson (S).

Under torsdagen fortsätter budgetförhandlingarna och då väntas man också komma in lite mer på detaljnivå om vilka satsningar och åtgärder man vill genomföra. Talarlistan är lång och väntas ta en stor del av förmiddagen innan budgeten till slut klubbas igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".