Man våldtog sovande kvinna på efterfest

En man i 40-årsåldern har dömts till sex månaders fängelse för våldtäkt. Enligt domen våldtog han en kvinna på en efterfest, och han ska nu betala 60 000 kronor i skadestånd till henne.

En höstkväll för drygt ett år sedan var två kvinnor ute och festade i Kalmar, de träffade tre män och gick till en lägenhet för en efterfest.

En av kvinnorna somnade med kläderna på i en soffa och i förhör har hon berättat hur hon morgonen därpå vaknade utan underkläder och att den ena mannen då gned sitt kön mot hennes.

Hon fick panik och hoppade då bort från soffan, samtidigt som mannen reste sig upp och senare också lämnade lägenheten.

Enligt mannen, som är hemmahörande i Kalmar kommun, var kvinnan vaken vid tillfället och när han la sig bredvid henne menar mannen att kvinnan också drog honom till sig. Anledningen till att han avbröt och lämnade lägenheten ska ha varit att han ångrat sig och inte ville fullfölja samlaget.

Kalmar tingsrätt lägger stor vikt vid kvinnans berättelse i sin bedömning. Den har varit konsekvent och detaljrik genom hela processen. Mannen döms därför mot sitt nekande till sex månaders fängelse för våldtäkt, han ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten understryker att akten inte behöver vara fullbordat för att våldtäkt ska bli brottsrubriceringen, det är tillräckligt att könsorganen kommit i kontakt med varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".