Collage med Musse Hasselvall och elev vid skolbänk. Foto: Sveriges Radio
Musse Hasselvall har själv mobbat. Nu vill han få unga att sluta. OBS, barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Anette Eriksson och Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Musse Hasselvall på turné för att stoppa mobbning

Var själv en mobbare som yngre
4:01 min

Musse Hasselvall turnerar runt i landet med sin SVT-serie "Det handlar om dig". Han är nu i Kalmar och Nybro för att få ungdomar att sluta mobba.

– Framför allt handlar det om att hitta de som är i mitten. Kanske inte främst de som är mobbare eller offer utan alla som är medlöpare, säger Musse Hasselvall.

Hans nya serie tar ett grepp kring mobbning och hur den ska förebyggas och få ett slut. "Det handlar om dig", som serien heter, har redan haft premiär på SVT. Nu är Musse Hasselvall runt i Kalmar och Nybro för att visa upp serien och samtidigt föra diskussioner med skolelever om hur de kan lära sig att inte mobba.

I serien berättar Musse Hasselvall också att han själv var mobbare i sin ungdom.

– Det var en nyttig process både privat men också jobbmässigt tror jag, säger han.

Hur har det varit att höra elevernas mobbningsberättelser?

– Jag trodde kanske inte att det skulle vara så fortfarande men det förekommer ju tydligen. Vi måste börja skärpa till oss på det där för det är en massa följder som kommer av att det där och som sitter i länge och det är inte bra. 

Vad är bästa tipset för att stoppa mobbningen?

– Jag tror vi måste lära oss att alltid säga ifrån.

Lyssna på hela intervjun i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".