Polisbil i centrala Kalmar. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Under torsdagen syntes flera polisbilar bland folk på stan i bland annat Kalmar. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Fler poliser visar sig ute efter höjd hotnivå

"Bättre att kontakta polisen en gång för mycket"
1:46 min

Under onsdagen höjdes terrorhotnivån mot Sverige, till en fyra på en femgradig skala. Här i länet ska polisen nu därför synas ute mer än i vanliga fall.

Det är oklart hur mycket extra poliser som kommer finnas ute i Kalmar län i och med den höjda hotnivån, och det kan variera mycket från dag till dag. Polisen stärker sin närvaro på de platser där det i allmänhet samlas mycket människor.

Polisen trycker på att man inte behöver vara rädd utan ska leva på som vanligt, men att det är bra om man är lite extra vaksam. Till exempel genom att uppmärksamma väskor som står konstigt en längre stund utan någon synlig ägare.

– Det kanske man inte hade tänkt på tidigare. Men det kan vara en sådan sak som man bör göra någon uppmärksam på. Eller om man hör eller ser saker, kanske i någon folksamling eller i anslutning till något evenemang, människor som uppträder udda, säger Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar.

Vad skulle ett udda beteende kunna vara?

– Det måste man känna själv. Om jag skulle gå på ett evenemang och jag tycker att vissa människor uppträder konstigt, kanske fifflar med väskor, och få en känsla av att något avviker, så är det bättre att kontakta polisen en gång för mycket. Det är magkänslan man får gå på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".