Politiker kallade motståndare för röv

0:27 min

Det var stundtals ett hårt debattklimat under landstingsfullmäktige på torsdagen. Glåpord och personangrepp fick Henrik Yngvesson (M) att ryta ifrån.

Landstingsfullmäktige pågick under onsdagen och torsdagen i Kalmar, och några inlägg i debatten fick åhörare och ledamöter att reagera lite extra. Det handlade framförallt om glåpord som sas av ledamöter från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Det har varit en ganska tuff debatt med personangrepp och glåpord, säger Henrik Yngvesson (M), som höll i ordförandeklubban, och ger några exempel:

– Någon har kallat någon för rasist och någon annan har kallat någon för röv, vi behöver ha lite bättre respekt för varandra i fullmäktige.

Det hårda klimatet fick Henrik Yngvesson att ryta ifrån och be ledamöterna att vårda sitt språk, något som han konstaterar är ganska ovanligt.

– Det har nog inte hänt speciellt ofta, säger Yngvesson.

När det gäller de politiska sakfrågorna var det majoritetens budget som röstades fram, med endast små tillägg som alliansen lyckades få igenom.

I stora drag fördelas de sju miljarder som landstinget förfogar över med stor del till hälso- och sjukvård, primärvård och psykiatri. Verksamheter som gått back senaste åren. Och det vill man ska rättas till genom att försöka minska bemanningspersonal, både läkare och sjuksköterskor.

Bland satsningarna kan nämnas extra pengar till primärvården, staten skjuter exempelvis till en del pengar till satsningar på gratis mammografi. Men det blir också dyrare sjukresor och resor med KLT, samt dyrare tandvård. Samtidigt ska det också investeras rejält. 1,3 miljarder finns med som investeringar, pengar man redan har.