Centern svänger – vill spara mindre på kulturskolan

1:15 min

Centern i Vimmerby vill inte längre spara så mycket på Kulturskolan som man tidigare varit överens om i kultur- och fritidsnämnden. På måndag lägger de fram ett nytt förslag.

Så sent som i oktober var det en enig kultur- och fritidsnämnd som kom överens om att Kulturskolan skulle spara 700 000 kronor, något som enligt skolan skulle innebära att fyra tjänster försvinner.

Vimmerbycentern vill nu lägga en ramförstärkning på en miljon till kultur och fritid för att rädda just Kulturskolan. Förslaget ska de lägga fram vid budgetfullmäktige på måndag.

Peter Högberg, socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är besviken på partiets ändrade hållning.

– Jag är förstås ledsen, om man har ett handslag gäller det. Här har inte ens bläcket på protokollet hunnit torka förrän de bryter överenskommelsen, säger Peter Högberg.

Orsaken, menar Centerpartiet, är att kommunens ekonomiska prognos för 2015 ser betydligt bättre ut än tidigare. Men Peter Högberg (S) menar att det här sista minuten-utspelet inte har någon betydelse.

– I sak betyder det ingenting, vi har fortfarande en majoritet för att fortsätta med det förslag som är beslutat. Det som kan påverkas är relationerna, hur vi ska hitta blocköverskridande lösningar i framtiden, för där har samarbetet fått sig en knäck, säger Högberg.