En polis övervakar kön av ankommande flyktingar i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT.
En polis övervakar kön av ankommande flyktingar i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT.

Ansträngt läge för polisen i Kalmar län

1:47 min

Kalmar län lånar ut omkring åtta poliser per vecka till gränskontrollerna i Malmö. Samtidigt ökar belastningen i länet på grund av den höjda terrorhotnivån.

I hela landet lånas ett hundratal poliser till gränskontrollerna i Malmö, där man fortsätter att jobba med den stora mängd flyktingar som kommer till landet. Från Kalmar län lånas det ut ungefär åtta poliser per vecka.

Det handlar främst om poliser med stor vana av yttre arbete och med erfarenhet av utredning. Utlåningen gör att polisens resurser i länet begränsas.

– Såklart är det stora påfrestningar för polismyndigheten och region syd. Det är tillkommande arbetsuppgifter, säger Annika Stenberg som är regionpolischef vid polisen i region syd.

De poliser som plockas ner till gränskontrollen i Malmö är främst de som jobbar ute, har vana av utredningar och samtidigt är insatta i pass- och gränsfrågor. I och med att omkring åtta poliser i veckan med just den här kunskapen försvinner från länet, kan det göra att utredningar går långsammare och att en del insatser kan bli tvungna att pausa. Bland annat blir Trafikövervakningen lidande, med färre fart-och nykterhetskontroller.

– Vi måste naturligtvis också prioritera och i vissa fall välja bort. Det är något som omvärlden tvingar oss till, säger Annika Stenberg.

I och med den höjda terrorhotsnivån i landet har polisen fått order att synas mer ute i länet. Något som gjort att ett redan ansträngt läge blivit än mer påfrestande.

Mats Johansson vid polisförbundet i Kalmar län vittnar om att man går på knäna. Han pratar löpande med poliser som mår dåligt, får jobba över mycket och över lag känner sig otillräckliga. Han menar att det är "riktigt riktigt illa", och att första steget i en lösning är mer pengar.

– Vi måste ha en robust grundförmåga. Det innebär att vi måste ha mer ekonomiska medel, en större numerär, säger Mats Johansson.

– Det som håller den här verksamheten uppe är lojaliteten från poliserna. Det är långt ifrån bara en lönefråga. Det här handlar om inflytande, delaktighet, möjlighet att ha högt i tak i en organisation. Det finns inget av det längre.

Han menar att allmänheten kommer märka av det pressade läget. Särskilt de som blivit utsatta för brott. Mats säger att det nu måste hända något för att poliserna ska orka stanna kvar. Han berättar om att ett försäkringsbolag i Växjö nyligen rekryterade utredare. Totalt 35 poliser sökte jobbet, vilket gjorde att bolaget hörde av sig till polisen och undrade vad som försiggår.

– Just nu är det beckmörkt, säger Mats Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista