Träningen blir en väg in i samhället

3:30 min

Med hjälp av träning ska nyanlända hjälpas in i samhället. Friskis & Svettis i Kalmar har dragit igång ett integrationsprojekt som ska pågå fram till jul.

Träningsanläggningen Friskis & Svettis i Kalmar har startat ett integrationsprojekt där nyanlända bjuds in till att träna hos dem, som ett sätt att hjälpa dem att integreras i samhället.

Daniel Strandberg jobbar där som personlig tränare och berättar att träningen är ett lätt sätt att umgås även om man inte talar samma språk.

– Vi kan inte alltid snacka med dem, men det spelar inte så stor roll, säger han till P4 Kalmar och berättar att man kan komma långt bara genom att härma varandra och visa hur övningar ska genomföras.

Ett par gånger i veckan kommer nu asylsökande till gymmet för att träna och umgås. Projektet kommer till att börja med att pågå fram till jul.

– Man är inte på flykt för att det är kul. De flesta går igenom trauman och har det ganska jobbigt. Vi vet att man mår bra av att röra på sig.

Daniel Strandberg utvecklar sitt resonemang:

– Det är gött att få dansa lite, att få röra på sig. När kroppen blir glad blir man själv det också. Det kan bli en ventil på något sätt, plus att man får något att göra. Det är ganska mycket väntan för de som kommit hit.

Är träning ett bra sätt att komma in i samhället?

– Ja, absolut, vi ser ju när vi har grupperna inne hur nyfikna alla är, man stannar gärna till och pratar och skrattar tillsammans. Det inbjuds till diskussioner och att sitta ner vid kaffebordet, så absolut, säger Mita Andersson, också hon från Friskis & Svettis.

Lyssna på hela intervjun med Daniel Strandberg och Mita Andersson i spelaren ovan!