Love Kanje. Foto: Anette Eriksson/Sveriges Radio
Love Kanje. Foto: Anette Eriksson/Sveriges Radio

Love kan bli Sveriges bästa juniorbagare

1:52 min

Love Kanje från Kalmar är en av de nio tävlanden i Hela Sverige bakar junior som gör upp om titeln "årets juniorbagare".

För första gången sänds Hela Sverige bakar junior på TV4. Nio deltagare från hela Sverige är med och en av dem är Love Kanje, 11, från Kalmar. 

– Det var ju lite underligt för det var första gången jag var med på tv, men ändå väldigt roligt, säger Love Kanje. 

I varje program tävlar deltagarna mot varandra och den bästa dessertbakaren vinner i slutändan titeln "årets juniorbagare".

Love Kanje har bakat sedan han var tre år. På torsdagskvällen var det premiär för programmet och Love berättar hur det kändes att baka i tv.

– Det var inte kamerorna som ställde till det, det var mest att man skulle baka på tid. Innan så kunde jag ha en hel dag på mig men nu så skulle man göra en tårta på två timmar, så då blir det att köra snabbt, säger Love. 

En av tävlingsmomenten gick ut på att baka en kunglig tårta. Love Kanje valde att baka "Loves Victoriatårta".

– Den är bäst.

Hela Sverige bakar junior pågår under vintern och än så länge är Love fortfarande med i tävlingen. 

Ska du bli bagare när du blir stor?

– Antingen konditor eller tennisspelare. Men konditor ligger lite bättre till, säger Love. 

Ska du bjuda kungen på en tårta då?

– Vi säger så här. Jag ska bjuda kronprinsessan på en tårta och då blir det ju så klart Loves Victoriatårta.

Så gör du "Loves Victoriatårta"

"Först tar man två klassiska tårtbottnar. Och på första lagret har man drottningsylt för det tycker jag är kungligt. Och sedan lägger man på nästa botten. Där har man vaniljkräm och den är gul så den representerar den gula färgen i Sveriges flagga. Sedan tar jag grädde över sista botten och ovanpå det dekorerar jag med blåbär och hallon, för det är ju ingredienserna i drottningsylt. Den blå färgen är ju för att det är den andra färgen i svenska flaggan."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista