Han hackade sig till Stora Journalistpriset

2:21 min

Den tidigare P4 Kalmar-medarbetaren Kristoffer Örstadius, nu på Dagens Nyheter, tilldelades på torsdagen Stora Journalistpriset som Årets förnyare.

Kristoffer Örstadius, som har jobbat på P4 Kalmar, fick priset för sin databaserade grävjournalistik i Dagens Nyheter.

I motiveringen står det att han får priset för att han "på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle."

– Jag håller på mycket med programmering men har samtidigt en utbildning som journalist, jag försöker kombinera det här för att avslöja missförhållanden, säger Kristoffer Örstadius till P4 Kalmar.

Genom att hacka sig in i olika system har han och Dagens Nyheter kunnat visa på just sådana här missförhållanden hos flera myndigheter, bland annat i Kalmar.

– På många fastigheter runt om i Sverige sitter det en liten mojäng som gör att fastighetsägaren på distans kan manövrera värme, ventilation, vatten, dörrar och så vidare. Vad vi på DN kunde visa var att flera myndigheter, bland annat polishuset i Kalmar, var uppkopplade mot det här systemet som var så pass sårbart att man skulle kunna ändra på ganska många läskiga saker.

Lyssna på intervjun i spelaren ovan!