Till vänster uniformerade poliser. Till höger psykologen Bengt Fredriksson. Foto: Yvonne Åsell/SVD/TT & Privat
Efter den höjda terrorhotnivån syns mer uniformerade poliser på allmänna platser. Till höger psykologen Bengt Fredriksson. Foto: Yvonne Åsell/SVD/TT & Privat

Psykologen: Låt inte terrorhoten styra ditt liv

Bengt Fredriksson: De uslingarna ska inte förstöra för mig
3:07 min

Det ökade terrorhotet efter attackerna i Paris gör många oroliga. Psykologen Bengt Fredriksson menar att det finns knep för att oron inte ska begränsa din vardag.

– De flesta påverkas kanske inte så mycket av hotet. Men det finns de som är känsligare och oroar sig för nästan vad som helst, säger Bengt Fredriksson.

Terrorhotet är i och för sig ett reellt hot, inte bara något som vi inbillar oss. Risken att den enskilde ska drabbas är dock väldigt liten, menar Bengt Fredriksson.

– Sen tänker jag också att de där uslingarna, terroristerna, inte ska få förstöra för mig. Därför anstränger jag mig att till och med ha det lite bättre än vanligt nu. En extra kopp kaffe, ha lite extra trevligt med vänner och bekanta och så vidare.

När upplevelsen av att vara hotad har gått så långt att man håller sig inomhus, låser dörrarna och bokar av semesterresan har den blivit ett problem.

– Då blir det överdrivet. Som en fobisk reaktion. Tänk istället på något roligt. Kanske lyssna på något roligt program på P4 Kalmar.

Att uppleva något gemensamt är ett bra sätt att lindra oron.

– Ring till en god vän eller sök upp dina nära och kära. Kramas och ha trevligt. Drick och ät något gott. Läs en bok, se någon lustig tv-serie eller ta en promenad. Gör något aktivt mot oron, skräcken och terrorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".