Lär sig yrkessvenska – får jobb på Scania

1:30 min

Industrin har ofta svårt att hitta personal – men det finns de som vill ha jobben, och i Oskarshamn går nu 14 nyanlända en intensivkurs i yrkessvenska. När de är klara väntar jobb på Scania.

Muhammed Kurdi från Syrien har läst svenska i en månad och han ser fram emot att få börja jobba:

– Det är viktigt, att inte bara sitta hemma och göra ingenting. Måste jobba också för familjen.

Ett jobb är viktigt tycker han, både för honom själv och släkten, men också för att komma in i samhället och bli ännu bättre på språket.

Han och de andra går på svenskutbildning på Lernia och tanken är att de en bit in på det nya året ska kunna börja som bemanningsanställda på Scania.

Temesgen från Eritrea går samma utbildning. Han har jobbat med bilar och lastbilar innan. För honom är Scania ett välkänt märke och han är beredd att jobba hårt för att kunna ta tillvara den här chansen.

Det här sättet att jobba har P4 Kalmar berättat om tidigare. Det finns intensivutbildningar, till exempel för sjukvårdspersonal där asylsökande får lära sig språket och komma ut i arbetslivet snabbt.

Det är något som Ina Tzacheva, som är gruppens lärare och som själv kom till Sverige när hon var 21 år gammal, vill se mer av:

– Det du får in, bland de människor som redan pratar språket, det kan du inte få in genom att bara sitta i skolbänken. Man måste ut och röra sig och höra språket tjugofyra timmar om dygnet.