Lantmätare. Foto: Linda Alfvegren/Lantmäteriet
Vid årsskiftet släpper Lantmäteriet flera kartor fria för alla. Foto: Linda Alfvegren/Lantmäteriet

Lantmäteriet släpper kartor fria – hoppas på statliga pengar

1:15 min

Vid årsskiftet släpper Lantmäteriet flera kartor över Kalmar län helt fria för användning och delning på nätet. Samtidigt hoppas man på en ny finansieringsmodell.

– I dag vill man ha tillgång till en karta var man än är, man vill beskriva händelser, förlopp och skeenden i kartinformation och man vill dela det helt utan begränsningar – men det går inte riktigt i dag, säger Peter Nyhlén som är chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

– Då använder man sämre data. Till och med i företag och offentliga förvaltningar och då fattar man en del tokiga beslut.

Nu vill Lantmäteriet byta finansieringsmodell och försöker påverka ansvariga politiker. Istället för att avgifter ska finansiera verksamheten så vill man få pengar från staten.

– Det är 100 miljoner i avgiftsfinansiering som vi måste ersätta med anslag, och det gäller att övertyga beslutsfattarna i samhället att det här är bra.

Vid årsskiftet är det fortfarande bara en del av Lantmäteriets information som släpps fri. Bland annat fjällkartan, vägkartan, terrängkartan och översiktskartan blir fria. Det motsvarar 2,4 procent av pengarna som myndigheten drar in.

– Det här klarar vi av att fixa inom ramarna för vår nuvarande budget. Men som sagt: Vi har väldigt mycket bra information som vi fortfarande inte kan öppna upp. Det här vill vi jobba för att samhället ska förstå att det är bra och att Lantmäteriet får en annan finansieringsmodell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista