Så gör du för att må bättre i höstmörkret

7:16 min

Det är många som påverkas nu när det är mörkt ute. För de flesta handlar det bara om att vi blir lite mer morgontrötta och inte lika aktiva, men andra kan drabbas av svår nedstämdhet som kräver vård.

Men det finns sätt att klara årstidsväxlingarna bättre. Inte minst ser vården att motion kan göra stor skillnad.

– En viktig del är motion som vi fått upp ögonen mer för de senaste åren, alltså hur stor betydelse det har att motionera regelbundet. Då talar vi inte om elitidrott, utan promenader och liknande. Det viktigaste är att man gör det regelbundet, några gånger i veckan, säger Verena Åhlin som är psykiatriker i Vimmerby.

Det bästa är att gå ut på morgonen när man vaknat, inom ett par timmarna efter att man gått upp. Men att komma ut är inte alltid så lätt. Framförallt den som känner sig trött och seg har lätt att vända på dygnet och sova när det är ljust och är istället uppe på natten. Att då ställa klockan för en morgonpromenad slutar lätt med att man vänder sig om och somnar om.

Men något universalknep som får oss att verkligen ta den där morgonpromenaden har inte Verena Åhlin:

– Det finns inget sätt som passar alla. Men en del är att förstå hur stor inverkan motion har. Det finns mer och mer studier som visar hur otroligt stor effekten är. Det ska man ta till sig och försöka tänka på.

Tror vi mer på piller än sådant vi kan göra själva?

– Det stämmer på en del, att det är lättare att hämta ut ett recept än att fundera på vad man kan göra för förändringar som leder framåt.