Anna Hedh och belgisk soldat. Foto: Fredrik Persson/TT och Michael Probst/AP/TT
Anna Hedh. Till höger: Belgisk soldat i Bryssel. Foto: Fredrik Persson/TT och Michael Probst/AP/TT

"Man har lyckats med det man ville: göra folk rädda"

"Man har lyckats med det man ville – att göra folk rädda"
1:53 min

Risken för terrorattacker är akut i Belgiens huvudstad Bryssel. EU-parlamentarikern Anna Hedh från Öland är märkbart tagen av det hot som präglar livet i staden där hon har sin arbetsplats.

– Hela förra veckan var obehaglig i Bryssel och man kunde inte tro att det skulle bli värre, säger Anna Hedh (S).

I sista stund kom hon med kvällsplanet från Bryssel till Sverige i fredags kväll. Bara några timmar senare uppgraderade den belgiska regeringen hotet till en fyra på skalan, vilket är den högsta nivån.

Hemma på Öland följer Anna Hedh nyheterna från Bryssel.

– Mina kolleger och medarbetare som är kvar i Bryssel beskriver det som ytterst obehagligt. Militärer och pansarvagnar gatorna, inte en människa ute i stort sett och det mesta är stängt.

Anna Hedh konstaterar att terroristerna dessvärre har lyckats skrämma folk.

– I Molenbeek, ett utsatt område i utkanterna av Bryssel, går polisen runt och registerar folk. Det känns väldigt tråkigt, men nödvändigt i en sån här situation.

Den här veckan ska Anna Hedh jobba i Strasbourg och där finns inte samma akuta hot som i Bryssel. Hon är inte rädd för att åka dit. Nästa vecka är det emellertid arbete i Bryssel.

– Jag får vänta ut den här veckan och se vad som gäller då i Bryssel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".