Hvita villan. Foto: Staffan Strindberg
Foto: Staffan Strindberg

Hvita Villans restaurering nominerad till arkitekturpris

Restaureringen av Hvita Villan i Borgholm har nominerats till Sveriges Arkitekter Blekinge/Kalmars arkitekturpris 2015.

– Hvita Villan vid Näktergalsstigen uppfördes av Kungsgårdens arrendator Carl Hultenberg 1862 och är Ölands första egentliga fritidshus, skriver Sveriges Arkitekters lokalavdelning i bakgrunden till sin nominering.

– I paviljongen på höjden serverades mineralvatten och kaffe. Här kunde också de badgäster som inte fann alvarsluften tillräckligt stärkande nyttja en ”Waldenburg apparat för inandning av stärkande luft”.

Även byggföretaget Multibyggs kontor har nominerats. Här imponeras nomineringsjuryn av detaljerna i byggnaden, som har förvandlats från en vanlig industribyggnad i lättbetong "till en kontors- och verkstadslokal med egen identitet" som juryn uttrycker det.

– Garage och förråd i byggnad intill är helt klätt i rostfritt stål och står i bjärt kontrast till kontors- och verkstadsbyggnaden, men ger en spännande helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".