Fullmäktige Vimmerby Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Skolor läggs ner och skatten höjs i Vimmerby

Tuffa budgetbeslut fattade i Vimmerby
1:53 min

Landsbygdsskolorna i Djursdala, Gullringen och förskolan i Pelarne läggs ner, kraftiga neddragningar på Kulturskolan och skattehöjning med 50 öre. Det är nu helt klart efter budgetfullmäktige i Vimmerby. 

Inför budgetdebatten höll ekonomichefen Mattias Karlsson ett anförande och ställde frågan om man verkligen måste göra det här.

– Ja, vi måste göra anpassningen, vi har inget alternativ, konstaterade han.

Skattehöjningen på 50 öre gör att Vimmerby får den högsta skattesatsen i länet med 22 kronor och 36 öre, tre öre mer än Nybro om man antar sin skattehöjning om en vecka och tio öre mer än Oskarshamn som vid sitt fullmäktigemöte också efter en lång debatt beslutade samma kväll om en skattehöjning med 75 öre.

- Vi måste ta det här på allvar. Vi kan inte fortsätta mot grynnor och grund, vi måste byta kurs, sa kommunalrådet Tomas Petersson (M) i talarstolen inför debatten.

Sedan i slutet av mars när den politiska majoriteten med socialdemokrater och moderater aviserade åtstramningar, skolnedläggningar och skattehöjning har debatten pågått i Vimmerby kommun med högljudda protester, krav på folkomröstning om skolorna och bevarande av Kulturskolan i sin nuvarande form.

Mellan 30-40 miljoner måste kommunen som levt över sina tillgångar hämta hem. Det har man gjort genom att ha dyr förskola, gymnasieskola och där individ- och familjeomsorgen går back med mångmiljonbelopp.

Med den driftbudget som nu antagits på 814 miljoner kronor och investeringsbudget på 23 miljoner, hämtar man hem lite över 20 miljoner och 15 miljoner får man in via skattehöjningen.

Helen Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd, konstaterade att man inte kommunicerat tillräckligt till invånarna i Vimmerby om de svårigheter som Vimmerby står inför:

- För det ber jag om ursäkt.

Nilsson menade ändå att det visserligen är stora utmaningar man står inför men också möjligheter, och att det visar på styrka om Vimmerby kommun kan anpassa sig till sina förutsättningar. Men inser att det är tufft.

– Ja jag bad lite om ursäkt, för det är alltid så när man ska ta tuffa beslut är det alltid några som drabbas hårdare än andra.

Framförallt har det varit svårt att kommunicera varför man valt att spara på vissa verksamheter och att de drabbade inte alltid fått förstahandsinformation.

– I alla lägen klaffar inte allt, och det kan jag känna mig lite ledsen för att kommunikationen inte alltid fungerat.

Samtidigt pekar hon på att man inom majoriteten tror att det krafttag man nu tagit är rätt väg att gå.

Men politiken i Vimmerby har ju varit långt ifrån enig. Flera oppositionspartier, KD, C och V, vädjade till majoritetens hjärtan att bevara skolorna på landsbygden och la fram egna budgetar som skulle spara skolorna och kulturskolan, genom att istället spara på politikerarvoden, mellanchefer och borttaget förskoleteam.

Lars Johansson (V) var besviken: 

– Tråkigt på flera sätt, framförallt barnen som drabbas /.../ men kommunens ekonomi är knackig och trots neddragningarna dom gör är inte resultatet tillräckligt bra. Stor risk att vi får se mer nedskärningar nästa år och det gynnar inte Vimmerby kommun.

Men med sifforna 26 för, 16 mot och tre som avstod antogs majoritetens budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".