Maria-Pia Gottberg. Foto: Louise Haag/Sveriges Radio
Maria-Pia Gottberg. Foto: Louise Haag/Sveriges Radio

Så bemöter du barnens ilska

Expertens tips till dig som förälder
7:52 min

Att inte få godis eller den senaste prinsessklänningen kan utlösa barns vrede och sorg. Hur ska föräldern möta dessa känslor? Är det någon idé att föräldern själv blir arg?

Maria-Pia Gottberg är mental tränare och EQ-konsult med inriktning på att hantera barns känslor.

– Visst är det härligt med dynamiken mellan föräldern och barnet. Många gånger är det också utmanande och svårt. Starka känslor hos barn väcker starka känslor i oss själva, säger Maria-Pia Gottberg.

Ilska, aggression och rädslor är starka känslor precis som det omvända, det vill säga glädje, lycka och energi. Egentligen kan alla känslor vara starka. Starka känslor känns i hela kroppen.

– Just ilskan ställer många gånger till det, eftersom den väcker mycket osäkerhet i oss kring hur vi ska bemöta den. I synnerhet om det inte är våra egna barn. Då har man ju ingen relation att luta sig mot.

Hur ska man som vuxen hantera barns ilska då?

– Varje situation och relation kräver individuellt bemötande. Viktigast som vuxen är att ha koll på sig själv och sina egna reaktioner. Så att jag tar ansvar för mina känslor och inte låter mig triggas igång av att någon exempelvis är väldigt aggressiv.

Den givna frågan som infinner sig är: Hur arg får jag som förälder bli?

– Vuxna ska också våga visa känslor. Vi får bli hur arga som helst, men vi får inte göra vad som helst. Den som är vuxen har ansvaret för situationen och bör reflektera över sitt bemötande och hitta det som känns rätt och riktigt.

Samtidigt som vi hanterar barnens känslor, är det viktigt att vi inte förbjuder någon att visa känslor. Att bli arg och säga eller göra dumma saker får inte betyda att hela personen är dum.

– Det är viktigt att vi hjälper dem och säger att, okej, du gjorde på det här viset. Hur kan du göra i framtiden för att det inte ska bli likadant?

Den typiska situationen är i butiken och barnet som inte får vad den vill av allt som finns i affären; en situation som kan få barnet att kasta sig raklång på golvet och vråla ut sin ilska.

– Om jag själv kastar mig på golvet, visar jag ju inte att jag är mogen att ta ansvar för situationen. Ta istället ett djupt andetag och tänk över hur du vill att situationen ska sluta. Tänk längre än den känsla som du upplever just i stunden och behåll ditt eget lugn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".