Chai. Foto: Annica Triberg
Foto: Annica Triberg

Recept: Chai

Så gör du Calle Tribergs chai
4:10 min

För många teälskare är chai synonymt med kryddat te. Egentligen heter drycken masala chai, vilket helt enkelt betyder kryddat te med mjölk på hindi. Så när tjejerna i kön framför dig på fiket lite coolt beställer ”chai latte”, så blir det lite kaka på kaka. 

Är du ingen älskare av glögg, men ändå vill att det ska dofta advent? bjud på chai i stället! Receptet räcker till minst 8 koppar.

Du behöver:

1 l kallt vatten

1 kanelstång

10 kardemummakärnor

6 stjärnanis

en tumstor bit färsk ingefära, tunt skivad

½ äpple, låt skal och kärnhus vara kvar

1 tsk hel svartpeppar

1 dl svarta teblad i lösvikt

½ g saffran (ett kuvert)

Till servering:

6 dl mjölk

1-2 msk honung

Lägg allt utom teblad och saffran i vattnet i en kastrull och koka upp. Sänk värmen rejält, nu ska det inte koka mer. Lägg ner tebladen, täck med lock och låt dra på mycket svag värme i 20-30 minuter.

Sila av kryddor och te och häll över teet i en värmd tekanna. Tillsätt saffran och rör om.

Värm mjölken.

Häll upp 2/3 te och 1/3 mjölk i muggar eller tjocka glas. Är teet för starkt, späd med lite hett vatten och servera din saffransdoftande chai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".