Människor med shoppingkassar. Foto: Jon Olav Nesvold/TT
Foto: Jon Olav Nesvold/TT

...men motreaktion vill stoppa slentrian-shopping

"Köp mindre, lev mer"
1:59 min

Genom att ha en dag utan att köpa något hoppas initiativet "En köpfri dag" att vi ska skära ner på vårt handlande. 

Patrik Olsson är talesperson för En köpfri dag, en global motreaktion på Black friday:

– Köp mindre, lev mer. Det jag kallar för minimalistisk materialism. Verkligen fråga sig själv, vad behöver jag och vad ska jag använda det till.

En köpfri dag är en motreaktion på Black friday som infaller som en klämdag mellan thanksgiving och helgen i USA. Det är en dag som vi i Sverige har importerat på senare år där handeln uppmanar oss att handla mer, till rabatterade priser. 

Patrik Olsson är skeptisk till hur vi lever våra liv i dagens samhälle. Han tror inte på att slösa och slänga utan vill hellre se att vi endast köper det vi behöver.

Samtidigt ser han ingen annan utväg än att vi måste konsumera om vi inte först ändrar vårt sätt att leva och styra ekonomin. 

– Vi lever ju i ett specialistsamhälle som tidigare var ett generalistsamhälle. Om vi slutar handla så får vi ju ingen mat. Så handla i någon mån kommer vi behöva fortsätta göra, om vi ska ha samma samhällsmodell som vi har i dag, säger Patrik Olsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".