Korridor. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Bemanningskris i Borgholm

Ordinarie personal får jobba mer när bemanningspoolen är upptagen
1:49 min

De som jobbar inom äldreomsorgen i Borgholms kommun riskerar att inte få ledigt under jul och nyår. Personal från bemanningsenheten behövs på annat håll.

Krisen är en konsekvens av att personal från den bemanningsenhet som brukar jobba i Borgholm, nu måste hjälpa till i arbetet med ensamkommande flyktingbarn istället. Ordinarie personal måste vara tillgängliga för att arbetet inom äldreomsorgen ska fungera.

– Vi måste vara lite mer restriktiva när vi beviljar ledigheter, därför att jag vill minimera riskerna för problem att bemanna äldreomsorgen, säger Ewa Ekman, socialchef i Borgholm.

– Jag vill att förväntningarna på ledigheter sänks en aning inför jul och nyårshelgerna.

Den här bemanningsenheten där det ska lånas fem personer ifrån brukar främst täcka upp med personal vid akuta behov inom äldreomsorgen. Ofta handlar det om när det inte går att få tag i timvikarier. Dem är det samtidigt stor brist på.

Birgitta Berglund är enhetschef vid boendet Ekbacka i centrala Borgholm. Hon menar att personalen där visat förståelse för situationen. Att det kan bli svårare att få ledigt framöver.

– Personalen är lösningsfokuserade. Vi hjälps åt. Vi måste ha halva styrkan på plats. Framför allt för att behålla kvaliteten hos brukarna.

P4 Kalmar har pratat med flera som jobbar inom äldreomsorgen i Borgholm, som inte vill höras i radio för att inte riskera hamna i kläm, men som säger att det inte känns som någon idé att be om ledigt. Att det ändå blir nej tillslut.

Samtidigt gör låga löner, vikariebrist, och nu svårare att få ledigt att orken och glädjen är på väg att rinna ut. Att tankarna på byta jobb dyker upp allt oftare.

Underbemanningen i äldreomsorgen gör att kommunen måste hitta nya vägar att rekrytera.

– Vi kanske behöver rikta oss nationellt och försöka locka folk att flytta till Borgholm. Vi har inte så stort underlag att rekrytera från i Borgholm, säger Ramona Grapenheim, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".