Gorm skapar förseningar och stopp i tåg och färjetrafiken

Stormen Gorm skapar förseningar och inställda avgångar. Färjan ikväll till Gotland skjuts upp till imorgon och Kustpilens avgångar mellan Kalmar och Rimforsa ikväll ställs in.

Trafiken i Kalmar län störs av väderläget ikväll och i natt på olika sätt.

Färjan till Gotland ikväll stoppas. Avgången från Oskarshamn till Visby ikväll, söndag kl. 20:10 senareläggs och färjan avgår istället imorgon kl. 09:00.

En del tågtrafik ställs också in från ca kl. 20-21 söndag kväll. Trafikverket planerar främst att stänga av banor som inte är trädsäkrade. På övriga banor sänks hastigheten till 80 km/h vilket i sig kan ge förseningar.

En sådan bana som inte är trädförsäkrad är Kustpilen mellan Kalmar och Rimforsa. De tågen kommer inte att gå efter klockan åtta ikväll.

– Vissa banor har vi tagit bort träd nära spåren, men mellan Kalmar och Rimforsa har vi inte gjort det. Då tar vi det säkra för det osäkra och stänger den, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

– Man kommer att besiktiga den banan imorgon förmiddag. Så att man räknar med att det kan bli färdigt framåt lunch kanske, men det beror på om man behöver röja på spåret, fortsätter hon.

Bussar ska vara beställda att ersätta inställda tåg under måndagen men ingen ersättningstrafik körs under söndagen, enligt Trafikverket. 

Har du tänkt att resa i södra Sverige ikväll eller imorgon bitti så kan det vara bra kontakta ditt tågbolag, skriver Trafikverket på sin hemsida, där störningsinformation också uppdateras kontinuerligt.

Trafikverket meddelar att det kommer att bli störningar i väg- och tågtrafiken i Blekinge, Halland, Skåne, Kronoberg och Västra Götaland under kvällen och morgondagen. Vissa tågavgångar är inställda och ersatta med buss.

Kalmar länstrafik i sin tur har också gått ut och varnat för att tågen kan bli försenade på grund av stormen.

Tågtrafiken beräknas kunna rulla som vanligt eller ungefär som vanligt under senare delen av måndagsmorgonen, skriver Trafikverket.

Observera att trafikläget kan ha förändrats efter denna artikels publicering.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".