Mobiltelefon. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Bättre mobilnät på G

Lyssna: Det här innebär de nya reglerna
1:23 min

Kraven på telebolagen att ha reservkraft till sina mobilnät skärps. Nya regler införs vid årsskiftet, sedan har bolagen fem år på sig att leva upp till dem.

Men detta löser inte alla problem, för inte ens med de nya reglerna kan de som bor i stormdrabbade områden räkna med att ha fungerande telefoner någon längre stund vid exempelvis stora stormar.

– Operatörerna måste upprätthålla fyra timmars reservkraft utanför tätort och en timme i tätort, säger Karin Lodin som är jurist på Post- och Telestyrelsen.

När kommer det här reservkrafttimmarna finnas?

– Just när det gäller krav på reservkraft och krav på redundans finns ikraftträdandetid på fem år. Det vill säga juni 2020.

Varje gång en rejäl storm dragit fram över Sverige så är det likadant – stora ström- och teleavbrott.

På elsidan arbetar man hårt med att gräva ner elledningar och vädersäkra, och på telefonsidan har det gått långsammare – och många har varit kritiska mot långa avbrott.

Inte minst bristen på mobiltelefoni har många vänt sig mot. Det handlar både om säkerheten för de som bor i stormdrabbade områden, och att uppröjningsarbetet fördröjs och blir farligare när inte mobiltelefonen kan användas.

Men att kräva reservkraft som klarar mobilnäten utan avbrott efter en storm som Gorm, Gudrun eller Per går inte enligt Post- och Telestyrelsen.

PTS har gjort bedömningen att fyra timmar utanför tätort som är den rimliga nivån av driftsäkerhet. Där har vi vägt in massor av faktorer som kostnader och konkurrenspåverkan, miljöpåverkan och liknande och kommit fram till att fyra timmar är den rimliga nivån i dagsläget, säger Karin Lodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".