Anslagstavla.
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Så ska du få viktig information när det är strömlöst

Kommunerna ska se över alternativa metoder
1:58 min

Kalmar läns kommuner ser nu över hur allmänheten på bästa sätt kan få viktig information när det är strömlöst en längre tid. Projektet heter "Strömlös kommunikation".

Projektet drivs av Länsstyrelsen och handlar om att damma av gamla sätt att nå ut med viktiga meddelanden snabbt.

Du kanske hamnar i en situation där du inte har möjlighet att söka efter viktig samhällsinformation på internet, eller så kanske du inte kan använda dig av telefonen. Det kan innebära problem i och med att allt mer information har hamnat på just nätet de senaste åren.

– Det är naturligtvis ett problem på ett sätt, men samtidigt en slags utmaning där man får gå tillbaka och titta på hur gjorde vi för 20-25 år sedan. Tidigare gick vi kanske och tittade på en anslagstavla. Vi hittade information på andra sätt än vi gör nu, säger Ami Andersson på beredskapsenheten vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Kommunerna ska alltså se över hur man förutom på digitala sätt sprider viktig information, till exempel vid ett långvarigt strömavbrott – att fram gamla och nya metoder att nå ut till allmänheten med.

I januari år 2016 hoppas Ami Andersson att en strömlös kommunikationsplan för länets kommuner ska vara klar och hur man kan jobba vidare.

– Det viktigt också att nå ut till unga i det här projektet. Det är kanske främst de äldre som till exempel ser till att alltid ha en radio som går på batterier.

Länsstyrelsen i Kalmar län har även bett kommunerna att inventera bland annat informationstavlor, högtalarbilar, samlingsplatser och möjligheten att snabbt trycka upp och dela ut viktig samhällsinformation.

Mönsterås är ett exempel, där alla hushåll sedan tidigare får en "krisbroschyr" av kommunen. Där finns även ett samarbete med frivilliga grupper, personer som vill hjälpa till som kan gå ut och sprida viktig information till invånarna om det behövs.

När stormen Gudrun drog in 2005 skickades deltidsbrandmännen ut för att knacka dörr och bistå med info till de som bor lite mer avlägset i kommunen.

– Folk vill gärna ha nån information i handen. Det har vi märkt vid olika händelser, att man uppskattar en flyers i brevlådan eller liknande om vad som hänt och vart man kan vända sig och så vidare, säger Claus Kempe, Informations- och säkerhetsskyddschef i Mönsterås.

Infotavlorna har blivit färre i länet, men Claus tror inte att så många vänder sig till dem längre.

– Jag tror det är bättre att åka till köpmännen, affärerna och be om att få sätta upp lappar på skyltfönsterna. Det ger nog mer faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".