Jehad Al-Hussein. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Jehad Al-Hussein driver en butik i Stålhagen. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
#vägenin

Invandrartäta områden blir fler i Kalmar län

Här är över hälften födda i ett annat land
4:15 min

På fem år har de områden där minst var fjärde är född utomlands blivit mer än dubbelt så många. Det visar statistik som P4 Kalmar låtit SCB ta fram.

Ett av de områden där det bor många som är födda i andra länder är Stålhagenområdet i Hultsfred. Khaled Alalouch från Syrien bor där sedan två år tillbaka.

– Jag har bott två år på Granitvägen, men det är inte så bra. Här kommer många från Syrien och Irak och vi är ensamma här, säger Khaled Alalouch.

Stålhagen i Hultsfred är ett av de områden där det bor många utrikes födda. Khaled Alalouch tror att det blir svårare för honom att lära känna svenskar och få jobb eftersom han bor här.

I området ligger också Migrationsverkets asylmottagning sedan lång tid tillbaka och många asylsökande bor också i området men de räknas inte in i statistiken.

Under de senaste fem åren har andelen utrikes födda som är skrivna i Stålhagen ökat med 15 procentenheter och det är det enda området i länet där över hälften är födda utomlands.

Områden som Stålhagen, där 25 procent eller fler är födda i andra länder, har blivit fler i Kalmar län de senaste fem åren. Det visar siffror som Statistiska Centralbyrån, SCB, tagit fram åt P4 Kalmar. Vid en jämförelse mellan andel utrikes födda per postnummerområde 2010 och april 2015 visar det sig att de postnummerområden där andelen utrikes födda är 25 procent eller fler har ökat från nio till 18 stycken i Kalmar län.

Jehad Al-Hussein driver servicebutiken i Stålhagen sedan några månader. Han tycker det är svårt att hitta jobb i Sverige. Nu är han trött på kvällarna, men han mår bra.

– Det är bra, när jag sover sover jag bra. Jag vet att jag gör något, säger Jehad Al-Hussein.

Doris Lennartsson har bott här sedan området byggdes. Hon var den allra första hyresgästen i Stålhagen 1971. Hennes vänner tycker hennes val av område är lite konstigt.

– De tycker det är väldigt lustigt att jag bor mitt i en flyktingförläggning, men jag tycker att det är bra, säger Doris Lennartsson.

Här kan du se en karta över länets mest – och minst – invandrartäta områden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".