Linnéuniversitetets logotyp. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
#vägenin

Forskare: Därför blir det segregation

Beror på flera saker, bland annat resurssvaghet och att man väljs bort
1:45 min

Diskriminering och att invandrare har sämre ekonomi än svenskar är det som leder till segregation, enligt forskare.

– Det är inte så bra. Här kommer många från Syrien och Irak och vi bor här ensamma, säger Khaled Alalouch som bor i Stålhagen i Hultsfred.

Där han bor är över 50 procent är födda i ett annat land. Han drömmer om ett jobb och om att få kontakt med fler svenskar, men många av de som är födda i andra länder och som nyligen kommit till Sverige bosätter sig i samma områden – med hyresrätter där hyrorna är låga.

De områden där 25 procent eller fler är födda i andra länder har blivit fler i Kalmar län de senaste fem åren. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram till P4 Kalmar.

Vid en jämförelse mellan andel utrikesfödda per postnummerområde 2010 och april 2015 visar det sig att de postnummerområden där andelen utrikesfödda är 25 procent eller fler, har ökat från nio till 18 stycken i Kalmar län.

Orsaken till att många invandrare hamnar på samma plats har både med diskriminering och invandrares ekonomi att göra. Det säger Mats Hammarstedt som är professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet:

– Utrikesfödda väljs bort när de söker efter bostad. Den andra komponenten är att det finns en resurssvaghet – utrikesfödda har en sämre ställning på arbetsmarknaden, de har lägre inkomster än infödda och de har därför inte tillgång till de attraktiva bostadsområden som infödda har.

Men att många invandrare bor på samma plats behöver inte vara dåligt – ett nätverk kan ge jobb och fördelar i skolan, säger Mats Hammarstedt.

– Att leva nära personer från det egna landet har sina fördelar. Men problemen uppstår därför att de utrikesfödda grupperna ofta är resurssvaga. Det är inte det faktum att de är utrikesfödda utan att de är resurssvaga och det är det som gör att segregationen är ett problem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".