En mobiltelefon. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Polisen varnar för elakt porrvirus i mobilen

Det man varnar för är en så kallad "trojan". Värsta sorten av virus. Den som drabbas får sin telefon låst, efter ett meddelande som påstår att man porrsurfat olagligt.

Efter det måste mobilägaren betala för att låsa upp och kunna använda telefonen igen. E-postmeddelandet försöker likna något som polisen skickat ut. I vissa fall ett annat känt företag. Oftast är det den bifogade filen i meddelandet som gör att mobilen infekteras av trojanen. Vissa som drabbats har gjort polisanmälningar den senaste veckan.

Tidigare har polisen gått ut och varnat för en trojan som drabbar datorer med samma metod. Det är för stunden lite oklart vilka mobiloperativsystem som hittills drabbats eller mer specifika uppgifter om det nya mobilviruset som dykt upp i Sverige. 

– Vi vet fortfarande inte vilken trojan som är aktuell, det kan ta tid att få reda på, skriver Jan Olsson vid Polisens bedrägerirotel på deras sida på Facebook.

– Efter att du tryckt på knappen är enheten dödsdömd. Trojan-appen har fått administratörsrättigheter och kan nu låsa enheten, skriver ESET:s analytiker Lukas Stefanko.

Den skadliga koden som infekterat telefonen är dessutom programmerat att slå ut tre mobila antivirusprogram. Det handlar i nuläget om Avast, Dr Web och ESET Mobile Security.


Läs mer här.Fakta: Polisen om hur du ska göra

Polisens bedrägerirotel uppmanar drabbade att polisanmäla, ta kontakt med operatören och/eller produktutvecklaren för mer information. Då kan du få reda på om det går att rädda informationen eller fabriksåterställa mobiltelefonen. Gör alltid en backup på innehållet. Alltså spara över allt viktigt innehåll: kontakter, bilder, filmer, meddelanden etc till din dator eller någon annan enhet. Fundera ordentligt innan du klicka på bifogade filer till SMS. Likaså erbjudanden som ploppar upp på hemsidor. Använd dig av pinkodslås om du kan och välj säkra lösenord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".