Ölflaska. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Marcus Nilsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Gymnasieeleven Marcus Nilsson, ordförande UNF i Torsås, känner många som dricker. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Unga på landet dricker mer alkohol

REPORTAGE Följ med en fredagskväll i Torsås
9:22 min

En stor drogvaneundersökning som presenteras idag visar att niondeklassarna i Torsås dricker dubbelt så mycket alkohol som niorna i länet i genomsnitt. I Högsby har en kurator slagit larm till högstadieföräldrarna.

I dag presenteras en drogvaneundersökning där nio av länets kommuner varit med. Och även om det är relativt få elever som har deltagit i de mindre kommunerna (knappt 50 elever i Torsås och Högsby) så visar enkäten ett resultat som man nog bör ta på allvar. För samtidigt finns det andra indikationer som pekar mot att ungdomarna i de mindre kommunerna på landsbygden börjar dricka alkohol tidigt, och att de dricker mer.

– Smuggelöl, det finns alltid folk som tar hem från Tyskland som du kan köpa billigt av i andra hand. Det är inga problem liksom, säger en kille som P4 Kalmar träffar i Torsås en fredagskväll.

Här vittnar flera personer för P4 Kalmar att det finns problem med festandet bland ungdomarna. Föräldrar i Torsås har en liberal syn på alkoholkonsumtion i unga år och det är lätt att få tag på. I Högsby slog kuratorn larm i samband med ett föräldramöte i höstas, och en orolig mamma skrev en insändare i tidningen.

Drogvaneundersökningen är beställd ifrån Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Deras enkäter riktar sig till elever som går i årskurs 9 och i andra året på gymnasiet. Och bland niorna i Kalmar län är det flest elever i Torsås och Högsby som anger att de drack alkohol första gången när de var 13 år eller yngre, drygt 10 procent.

– Av de jag brukar umgås med är det en majoritet som dricker, säger Marcus Nilsson, som går i ettan på gymnasiet.

Han är ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, i Torsås. Föreningen har en lokal centralt och hittar på mycket aktiviteter, men ibland får de utesluta medlemmar som väljer att festa istället och ibland blir Marcus Nilsson orolig för sina jämnåriga kamrater.

– Det är när man vet om att personen dricker flera dagar i veckan, inte bara på helger, och lägger ut bilder på snapchat med en öl i näven. När det blir standard då känns det som att det är på väg att gå utför, säger han.

CAN:s undersökning visar också att den högsta andelen niondeklassare som dricker alkohol bor i Torsås, Hultsfred och Emmaboda. Drygt 60 procent av niorna konsumerar alkohol där. Och den genomsnittliga årskonsumtionen (3,8 liter) hos niorna i Torsås är dubbelt så hög jämfört med genomsnittet i länet. På gymnasiet kommer den högsta andelen ungdomar som dricker alkohol återigen från Torsås (84 procent), närmast efter hamnar Emmaboda (83 procent).

En Torsåstjej som också är ute en fredagskväll när P4 Kalmar går runt i köpingen säger att de ungdomar som festar gör det för att de inte har något annat att hitta på.

– Det är liksom gemenskap. Det är hemmafester här. Det finns föräldrar som tillåter det, säger hon.

På tisdagseftermiddagen besökte två utredare från CAN Torsås kommun för att diskutera olika frågeställningar med anledning av resultatet.

- Pekar det här på någonting annat också, vad är det som är drivkrafterna, vad är det som gör att man börjar röka och dricka? Många gånger handlar det om att man blir påverkad. Men det kan också handla om sådana saker som stress, säger Clara Henriksson, som har sammanställt och skrivit rapporten för Kalmar län.

Rapporten från CAN innehåller också frågor om narkotikabruk och tobaksvanor bland ungdomarna. Torsås, Högsby, Västervik, Hultsfred, Mönsterås, Oskarshamn, Kalmar, Nybro och Emmaboda ingår i undersökningen.

Ett problem är att det saknas förebyggande arbete med de här frågorna i många mindre kommuner.

- Det är någonting som är ganska generellt i många mindre kommuner, säger Fredrik Löfgren, som arbetar på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Och det är någonting som påverkar resultatet?

- Absolut, säger Fredrik Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".