Rojin Ibrahim och Inaam Rashdan. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Rojin Ibrahim och Inaam Rashdan. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
#vägenin

Så ska Nybro få in nyanlända i samhället

"En snabbare väg ut i arbetslivet"
1:43 min

I Nybro har ett nytt integrationsprojekt nyligen dragit igång. Kommunen ska bättre informera nyanlända med uppehållstillstånd om det lokala samhället.

Sedan några veckor kör kommunen projektet Plattform Nybro på försök. Kjell Lindberg är ansvarig och visar bilder på morgonens nyheter på en storbildsskärm. Deltagarna sitter runt ett bord i en lokal i Folkets hus källare i Nybro. Inaam Rashdan som är nyanställd språkstödjare i kommunen översätter till arabiska. Hon hjälper till att översätta och förklara.

– När man inte kan tala svenska i början då är det svårt att få information på svenska, säger Inaam Rashdan.

Rojin Ibrahim från Syrien är en av deltagarna i Plattform Nybro:

– Det är bra att få information om samhället, säger hon.

Projektet Plattform Nybro är en del av kommunens satsning på integration med fyra miljoner kronor som politikerna fattade beslut om förra året och syftar till att hjälpa de nyanlända att bli hemma i Nybro. Det kan vara allt från att få information om hur förskolan fungerar till att begripa hur självscanningsapparaten i affären funkar.

Eleverna gör studiebesök och får träffa olika personer från kommunen. Projektledaren Kjell Lindberg berättar att projektet syftar till att orientera deltagarna och ge dem ett avstamp för att fortsätta sin väg in i Sverige.

– Vi ser det som en snabbare väg ut i arbetsliv eller utbildning. När de lämnar den här utbildningen ska varje deltagare ha ett tydligt mål; vart ska jag nu?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".