Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torsås ska arbeta mot ungas droganvändning

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 17.14
Problemen ska tas upp på föräldramöten
(1:32 min)
Lena Sandgren-Swartz. Foto: David Baujard/Sveriges Radio
Lena Sandgren-Swartz. Foto: David Baujard/Sveriges Radio

Torsås placeras sämst bland länets kommuner i en ny undersökning om droger bland unga. Där dricker flest ungdomar och man alkoholdebuterar dessutom tidigare. Nu ska ett nytt projekt försöka ändra på det.

Bland niorna i Kalmar län är det flest elever i Torsås och Högsby som anger att de drack alkohol första gången när de var 13 år eller yngre, drygt 10 procent. Undersökningen visar också att den högsta andelen niondeklassare som dricker alkohol bor i Torsås, 62 procent av niorna konsumerar alkohol där.

Och den genomsnittliga årskonsumtionen (3,8 liter) hos niorna i Torsås är dubbelt så hög jämfört med genomsnittet i länet. Även på gymnasiet kommer den högsta andelen ungdomar som dricker alkohol återigen från Torsås (84 procent). Sedan utmärker sig också Torsås på det sätt att ungdomarna där oftast dricker mycket alkohol vid ett och samma tillfälle.

– Jag är förvånad över resultatet för inom skolan så gör man kontinuerligt undersökningar på hur det ser ut med tobaksrökning och alkoholvanor och då har vi sett andra siffror än den här rapporten visade, säger Lena Sandgren-Swartz som är nytillträdd bildningschef i Torsås kommun.

Undersökningen är beställd från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN och gäller nio av länets tolv kommuner (samtliga förutom Vimmerby, Mörbylånga och Borgholm).

Och i torsdags besökte CAN Torsås kommun som haft sämst resultat i enkäten av niondeklassare och elever i årskurs två på gymnasiet.

– Resultatet är klart oroande, säger Lena Sandgren-Swartz.

Nu ska man arbeta i ett fyraårigt projekt mellan organisationen CAN och kommunerna. I Torsås ska man först göra en handlingsplan för hur man ska kunna ändra på drogvanorna.

Torsås öppnar också för att samarbeta med andra kommuner med liknande problem men man har däremot just nu ingen särskild person anställd som för det drogförebyggande arbetet i kommunen.

Bildningschef Lena Sandgren-Swartz tror att det är viktigt att få med sig föräldrarna om man ska lyckas med sina ambitioner:

– Föräldrar har ju alltid ansvar för sina barn men sen så hjälper skolan till med utbildning.

Hur kommer ni att ta upp det här med ungdomarna?

– Troligtvis kommer vi gå igenom program på föräldramöten i skolan. Programmen ska hindra undomar att röka och dricka alkohol och man ska få föräldrarna med sig i det arbetet.

Även narkotikaanvändning är vanligare i Torsås. Särskilt stor var användningen hos gymnasieelever i år 2 där 20 procent uppger att man använt någon form av narkotika det senaste året. Vilket är ungefär dubbelt så mycket som genomsnittet bland länets ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".